INSENTA юридична компанія України, консультації безкоштовні, займаємось розблокуванням податкових накладних з ПДВ, отриманням ліцензій на пальне та проектуванням промислових об'єктів.
як-отримати-статус-критично-важливого-підприємство

СТАТУС
КРИТИЧНОГО
ПІДПРИЄМСТВА

БРОНЮВАННЯ
ПРАЦІВНИКІВ

Андрій ТРАМБОВЕЦЬКИЙ
директор INSENTA

Щоб отримати статус критично важливого підприємства та забронювати своїх працівників Ви маєте, хоча б частково, відповідати критеріям визначеним для Вашої сфери (національні або міністерські) чи для Вашого регіону (регіональні). Вимоги деяких критеріїв можна виконати, якщо у Вас є відповідні підстави та можливості. 

УВАГА! З 8-го жовтня Обласні військові адміністрації призупинили розгляд заяв про визнання підприємств критично важливими для відповідного регіону. Відповідно станом на зараз можливі труднощі з отриманням “критичності” по регіональним критеріям, в одночас, профільні міністерства продовжують прийом звернень та надання статусу критичності, тому за умови відповідності національним або оборонним критеріям, радимо обирати звернення саме до цих органів (деталі у нашому відео). 

Більше відео на нашому Youtube каналі

ЯКІ ІСНУЮТЬ ВИДИ КРИТЕРІЇВ КРИТИЧНОСТІ

Відповідно до 76-го Порядку існують два ГОЛОВНІ переліки критеріїв. Перший, за яким підприємство може бути визнано критично важливими для української економіки або для забезпечення життєдіяльності населення. Другий, для підприємств, які здійснюють забезпечення потреб Збройних Сил України та інших військових формувань.

Види-критеріїв-критичного-підприємства

ЕКОНОМІЧНІ КРИТЕРІЇ:

1) Відсутність у Вас заборгованості зі сплати ЄСВ

2) Розмір середньої заробітної плати на підприємстві за останні 3 місяці становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату по Вашому регіону, або Управління статистики)

3) Ваше Підприємство за останні два роки надавало послуги, що мають важливе значення для галузі національної економіки чи потреб територіальної громади (поставки або виконання робіт для лікарень, шкіл, будівництво чи ремонт житлової нерухомості, виконання тендерних договорів, договори з КП/ДП, з військовим сектором тощо). Критерії для кожної з галузей і сфер розроблені окремо.

4) Загальна сума сплачених Вами податків за звітний податковий рік перевищує еквівалент 1,5 млн. євро (65 млн. грн.)

5) Сума Ваших надходжень в іноземній валюті за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн. євро (1,4 млрд. грн.)

6) Ваше Підприємство відноситься до паливно-енергетичного комплексу (електроенергетика, вугледобування, постачання та імпорт палива, продаж пального, ГСМ, нафтопереробка, тощо)

7) Підприємство є резидентом Дія Сіті (за наявності підстав можна розглянути набуття статусу резидента Вашим підприємством)

 

ОБОРОННІ КРИТЕРІЇ:

1) виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг для потреб Збройних Сил.

2) виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб відомчих військових формувань (крім Збройних Сил).

3) благодійна діяльність направлена на виробництво/закупівлю товарів, виконання робіт і надання послуг для потреб Збройних Сил, інших військових формувань.

4) підготовка операторів дронів, навчання з РЕБ та тактичної медицини. 

Загальна норма 76-го Порядку, а саме п. 3 визначає, що підприємство повинно відповідати трьом або більше критеріям. Є окремі види діяльності, яким достатньо двох. Але більшості все ж потрібно зібрати три критерія.

Більшість підприємств які до нас звертаються, одразу відповідають 5 та 6-му критеріям (5-й це відсутність заборгованості з ЄСВ, а 6-й це те, що середній розмір заробітної плати не менший за такий по Вашому регіону).

Третім критерієм необхідним для отримання статусу критичного підприємства, як правило, знову ж таки у більшості випадків, стає 4 пункт. Який передбачає, що Ваше підприємство має ВАЖЛИВЕ ЗНАЧЕННЯ для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади.

Це означає, що для того, щоб вважатись ВАЖЛИВИМ для економіки чи для потреб міста або району, Ваше підприємство має відповідати окремому переліку критеріїв.

Ці вимоги або критерії, умовно похідні від 4-го пункту. Вони визначаються на двох рівнях, і Вам достатньо відповідати лише одному з цих переліків «важливості».

Якщо пояснити простими словами, то потреби національної економіки – це вимоги, які встановлюються на рівні Міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Їх умовно називають  – «національні критерії».

В свою чергу потреби територіальної громади – це вимоги на рівні обласних військових адміністрацій за місцезнаходженням Вашого підприємства або за фактичним розташуванням виробничих потужностей підприємства, умовно «регіональні критерії».

ПРИКЛАД КРИТЕРІЇВ ВАЖЛИВОЛСТІ

ОТРИМАЙТЕ БЕЗКОШТОВНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ

Телефонні консультації необмежені по часу та змісту. 

Телефонуйте, запитуйте по Вашій ситуації.

РОЗПОВСЮДЖЕННІ ЗАПИТАННЯ

Як стисло виглядає процедура отримання статусу критичного підприємства?

Перший етап – чітке визначення яким критеріям відповідає саме Ваше підприємство, економічним чи оборонним, національним чи регіональним і т.д. Для цього потрібно по перше знайти актуальні ці актуальні для Вас критерії, залежать вони як від сфери Вашої діяльності (виробництво, послуги, перевезення, тощо) так і від регіону в якому Ви здійснюєте свою діяльність. Помилка на цьому етапі однозначно призведе до відмови у подальшому.

Другий етап – це підготовка документів, формування доказової бази, яка необхідна для написання обґрунтованого Звернення про отримання статусу критично важливого підприємства. На цьому етапі також необхідно буде подати запити та отримати відповіді від податкових та інших органів (залежить від обраних Вами критеріїв).

Третій етап – це безпосередньо подання Звернення з пакетом документів. Орган до якого Ви будете звертатися залежить від того за якими критеріями Ви будете отримувати «критичку», якщо Ви виберете не той орган – отримаєте відмову. Так Звернення може бути подано до обласної військової Адміністрації або до профільного Міністерства. Таке Звернення дає підстави органу державної влади прийняти Рішення про надання Вашій компанії статусу критично важливого підприємства. 


Як дізнатись «розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб – працівників на підприємстві, в установі, організації за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату)»?

Дані розміщені на веб-сайті Держстату та називаються «Середньомісячна заробітна плата по регіонах за квартал у 2021 році».

Також ми робили запит з цього питання до Держстату, на що отримали офіційну відповідь із переліком значень по регіонах.

Додаток


Як отримати у податковій «витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами»?

Дослівно такого витягу не існує. Замість нього надається «Витяг з інформаційно-комунікаційної системи ДПС щодо стану розрахунків з бюджетом та сплати єдиного внеску». Отримати його можна за запитом «F/J1300207».


Яку податкову звітність потрібно додавати до звернення про визначення підприємства критично важливим?

Дійсно, відповідно до п. 5 Критеріїв і Порядку, затвердженого Постановою КМУ №76, до звернення додається «інформація про подання підприємством, установою, організацією в установленому законодавством порядку податкової звітності за останній календарний квартал».

Законодавство не визначає про яку саме звітність, чи з якого податку йдеться.

Ми притримуємось позиції, що законодавець мав на увазі «податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску», як єдину звітність, яку будь-який субʼєкт господарювання здає щокварталу. Натомість здебільшого контролюючі органи тлумачать цей пункт як «податкова декларація з податку на прибуток».

Наразі нами направлено декілька звернень і скарг з цього приводу з метою врегулювання цієї проблеми на законодавчому рівні.


Як доказати здійснення діяльності «у сфері, формування та/або реалізацію політику якої забезпечує Мінекономіки»? Про яку політику йдеться?

Згідно відповіді Мінекономіки щодо цього питання, під час визначення підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період Мінекономіки враховує вимоги Положення про Мінекономіки, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 №459 “Питання Міністерства економіки” (із змінами). Саме з цього документу Вам слід визначати основні завдання і напрями діяльності Мінекономіки і повʼязувати їх з Вашою діяльністю.

Додаток


Яким чином включитись до переліку Мініфраструктури для можливості бронювання 100% працівників

Відповідно до абз. 17 і 19 п. 9 Постанови № 76 не застосовується обмеження щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню до підприємств, установ та організацій, що обслуговують системи життєзабезпечення, та їх підрядні організації, в тому числі ті, які здійснюють будівництво, ремонт та/або розміщення газопоршневих та газотурбінних установок, зокрема когенераційних, блочно-модульних котелень, дизельних/бензинових та газових генераторів, а також пов’язаних з ними мереж електро-, тепло-, газо-, водопостачання, вузлів обліку, іншого пов’язаного обладнання в особливий період, перелік яких затверджується Мінінфраструктури.

Перелік підприємств, що обслуговують системи життєзабезпечення, які є операторами об’єктів критичної інфраструктури сектору системи життєзабезпечення, згідно з Секторальним переліком об’єктів затверджений наказом Мінінфраструктури від 08 липня 2024 року № 611.

Наразі Мінінфраструктури ведеться робота щодо створення комісії з визначення суб’єктів господарювання підрядними організаціями підприємств, установ та організацій, що обслуговують системи життєзабезпечення. Зазначене слідує з їх відповіді на наш запит щодо цього питання.

Додаток


Чи обовʼязковим є дотримання процедури отримання/оформлення відстрочки згідно з Порядком №560 від 16.05.2024 року (подання клопотання з витягом з наказу Мінекономіки про бронювання) у разі бронювання працівників через ДІЯ ?

Відповідно до п. 19 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затв. Постановою КМУ №650 від 05.06.2024 року у разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки. 

З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76.

Тобто зазначений порядок не передбачає додаткового порядку й процедури отримання відстрочки військовозобовʼязаними чи їх роботодавцями.

Інформація про надання відстрочки від мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі. Така відповідь на зазначене питання отримана нами від Міноборони.

Додаток

Можливість формування витягу про бронювання військовозобовʼязаного наразі не працює коректно.

Також слід зазначити, що при бронюванні через ДІЯ видання наказу Мінекономіки не передбачено взагалі.

Додаток

 

Чи можна бронювати гіг-спеціалістів?

Згідно діючого на даний час законодавства бронювати можна лише працівників в розумінні трудового законодавства, тобто тих, які працюють за КЗпП (на гіг-спеціалістів він не розповсюджується).

Раніше це питання хотіли врегулювати, був законопроєкт №9319, прийнятий в І читанні в квітні, але саме перед його прийняттям цю правку відхилили (тобто можливість бронювання гіг-спеціалістів забрали і з нього). До того ж,  досить негативну позицію з цього приводу має Мінекономіки.


Який офіційний курс Національного банку по євро за 2023 рік для визначення «загальної суми сплачених податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, та сума сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом звітного податкового року»?

Офіційний курс євро за 2023 рік становить 39,56 грн.

Додаток


Як визнатись критично важливим громадській організації, яка має гуманітарні проєкти, що реалізуються за рахунок міжнародної допомогти?

Процедура визначена Наказом Мінреінтеграції №160 від 18.06.2024 року про затвредження «Порядку взаємодії з Товариством Червоного Хреста України, іншими українськими неурядовими організаціями, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, для включення їх до переліку українських неурядових організацій, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, та розгляду списків військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час».


У чому полягає допомога нашої компанії?

Адвокати компанії INSENTA забезпечують повний супровід отримання Вами статусу критично важливого

підприємства. Ми аналізуємо Вашу діяльність, визначаємо, які договори, акти, слід показати, формуємо кінцевий пакет документів, який дасть Вам змогу з великою вірогідністю отримати позитивне рішення в місцевій Адміністрації або у профільному Міністерстві. Наші адвокати супроводжують Ваше Звернення на всьому шляху його розгляду безпосередньо до винесення Рішення.


Чи даємо ми гарантію?

З об’єктивних причин ми не
можемо гарантувати, що Ви отримаєте статус критично важливого  підприємства, проте, враховуючи наш досвід та позитивну практику, з нами Ви отримаєте максимальний шанс на отримання такого Рішення. Результат залежить напряму від того, наскільки у Вас достатні підстави, наскільки Ваше підприємство відповідає затвердженим державою критеріям, з іншого боку ми допомагаємо Вам сформувати всі документи так, щоб їх достатність була очевидною. Плюс, ми супроводжуємо подані Вами документи як в місцевій Адміністрації, так і в профільному Міністерстві.


Яка вартість нашої послуги?

Визначити вартість наперед
неможливо. Орієнтовний розмір всіх витрат «під ключ», як правило, складає від 30 000 до 60 000 грн. Сума послуги залежить в тому числі й від сфери господарської діяльності Вашого  підприємства, специфіки виконання підприємством робіт, надання послуг, виробництва чи продажу товарів, від регіону, де Ви знаходитесь та рівня «важкості» критеріїв, по яких будемо «рухатись» задля отримання критичного статусу, бо це все прямо впливає на обсяг нашої роботи. Дзвоніть, отримайте первинну  консультацію, це не буде Вам коштувати нічого, дізнайтесь, які у Вас перспективи, і ми зможемо зорієнтувати Вас по фінальній вартості.


Чи допомагаємо ми з бронюванням працівників після отримання статусу «критичного»?

Так, допомагаємо. Можливі як консультативна допомога, так і формування та подання списків на бронювання до органу, який надав Вам статус критично важливого підприємства або допомога по онлайн бронюванню через портал «Дія». Також, у разі потреби надаємо послуги з супроводу Ваших працівників до ТЦК разом із нашим адвокатом.

Ми працюємо виключно по Договору, оплата по безготівці. 

ОТРИМАЙТЕ БЕЗКОШТОВНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ

Телефонні консультації необмежені по часу та змісту. 

Телефонуйте, запитуйте по Вашій ситуації.

ОТРИМАЙТЕ БЕЗКОШТОВНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ

НАПИСАТИ ЗАПИТАННЯ НА ПОШТУ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Цей сайт та весь контент є власністю ТОВ “ІНСЕНТА”. На всі матеріали розповсюджується авторське право.  З технічних питань: c.volovik@gmail.com